Geboren te Parijs. Stan Manoukian is een Franse graficus. Hij heeft een passie voor tekenen sinds zijn jeugd en de meeste van zijn inspiratie komt uit retro sci-fi, klassieke monsterfilms, evenals de romans van auteurs zoals Edgar Allan Poe, Lovecraft, Mary Shelley en Jules Verne. In 1988, nadat hij afstudeerde aan de Estienne Art School, begon hij in Frankrijk en de Verenigde Staten te werken als cartoonist, ontwerper en storyboarder voor de filmindustrie en in de reclame. In 2007 stelde Manoukian zichzelf een artistieke uitdaging voor: teken een jaar lang elke dag één monster. Dit grootschaliger initiatief bracht het boek Diary of Inhuman Species voort, dat het jaar daarop door Ankama werd gepubliceerd. Sinds 2008 duwt de verkenning van zijn fantasmagorische wereld hem naar grotere en ambitieuzere projecten, waarbij hij verschillende technieken in zowel tekenen als beeldhouwkunst test.

Hij behoort tot de wereldwijde generatie post-lowbrow-artiesten. Met zijn steeds gedetailleerdere inhoud, vol met dromerige wezens, luistert zijn werk naar de romantische schilderijen uit de negentiende eeuw. Zijn menagerie is samengesteld uit wezens die zowel buitenaards als uit de diepste afgronden op aarde komen, waardoor de kijker wordt vervoerd naar een fantastische en surrealistische wereld, waar de natuur alomtegenwoordig is. Al zijn werk aan het fantastische bestiarium is verzameld in een monografie die in 2019 is uitgebracht, Zoologia van Cernunnos.

Stan Manoukian, erfgenaam van Gustave Doré, Franklin Booth en Bernie Wrightson, verfijnt een uniek visueel schrift door arcering en dimmen, waarbij inkt of grafiet wordt gebruikt om een ​​gravure na te bootsen.