Geboren te Dendermonde, Oost-Vlaanderen. Jan De Kinder is een Vlaamse beeldend kunstenaar, grafisch vormgever, illustrator en tekenaar. Groeide op tussen Lebbeke en Wieze. Studeerde toegepaste grafiek aan het Sint Lucas te Brussel. In Leuven volgde hij een opleiding tekenkunst en grafiek aan het SLAC. Toen zijn eigen kinderen prentenboeken ontdekten, ontdekte hij deze heel boeiende wereld met hen mee en besloot zelf te gaan tekenen en schrijven voor kinderen. In 2002 debuteerde Jan met het prentenboek Mathilde. Dit boek is vertaald in het Deens en Koreaans. Het prentenboek Van een kind dat tikkertje speelt met de wind is bekroond met een Boekenwelp voor de tekst van Hilde Vandermeeren. Sindsdien werd zijn werk al vertaald in 16 talen.

In zijn tekeningen en verhalen gaat Jan op zoek naar directe vertelkracht, humor, sfeerschepping en het weergeven van emoties. Zijn lievelingskleur is rood, in alle mogelijke schakeringen. Van belang in zijn werk is de directe vertelkracht, de sfeerschepping en de weergave van emoties. Hij hecht ook veel belang aan de lijnvoering, contrast, het grafische aspect van de tekening. Bij Kunst in Huis brengt hij onder andere tekeningen uit de boeken Ik ben de sterkste en Rood, of waarom pesten niet grappig is.

Naast het illustreren en schrijven, geeft Jan ook lezingen en workshops in scholen en bibliotheken in Vlaanderen en Nederland. Hij vertelt enorm graag verhalen aan kinderen, maar fantaseert ook verhalen samen met hen.

Naast tekenen en schrijven heeft Jan een passie voor eenwieleren, circus, theater, straattheater, improvisatie, clownerie en vertellen. Woont en werkt momenteel in Tienen samen met zijn vrouw Petra en hun drie leesbeesten Anna, Marth en Emma en een kater.