Geboren te Berkeley, Californië. Ursula Kroeber Le Guin was een invloedrijke Amerikaanse schrijfster, vooral bekend om haar baanbrekende werken binnen het sciencefiction- en Fantasygenre. Haar ouders, Alfred Louis Kroeber, een beroemde antropoloog, en Theodora Kracaw Kroeber, een schrijfster, inspireerden haar van jongs af aan met hun interesse in literatuur, cultuur en wetenschap. Studeerde Engelse literatuur aan Radcliffe College en vervolgde haar academische carrière met een master in de Franse taal en literatuur. Hoewel haar academische achtergrond haar basis vormde, besloot ze uiteindelijk haar passie te volgen en zich toe te leggen op het schrijven van fictie.

In de late jaren 1960 brak Le Guin door met haar baanbrekende roman De linkerhand van het duister (1969), waarvoor ze de prestigieuze Hugo en Nebula Awards won. Dit werk wordt beschouwd als een van de klassiekers binnen het sciencefictiongenre en staat bekend om zijn verkenning van gender en samenleving op een buitenaardse wereld.

Haar meest beroemde werk, de Aardzee-serie, begon met Machten van Aardzee (1968), dat een generatie van lezers en schrijvers van Fantasy inspireerde. De serie omvatte verschillende boeken die zich afspeelden in een rijke, magische wereld, en het werd geprezen om zijn diepgaande karakterontwikkeling en thematische complexiteit. Naast haar romans schreef Le Guin ook vele korte verhalen, essays en gedichten, die vaak de grenzen van genre overstegen en diepgaande verkenningen waren van politiek, moraliteit en menselijke relaties.

Gedurende haar leven ontving Le Guin talloze prijzen en onderscheidingen voor haar bijdragen aan de literatuur, waaronder meerdere Hugo-, Nebula- en Locus Awards, naast de National Book Foundation Medal for Distinguished Contribution to American Letters.

Overleden te Portland, Oregon. Haar erfenis leeft voort in de harten en geesten van lezers en schrijvers over de hele wereld. Haar vermogen om complexe ideeën te verweven met meeslepende verhalen en haar voortdurende streven naar literaire excellentie hebben haar gemaakt tot een van de meest geliefde en bewonderde auteurs van de moderne tijd.