Copyright foto Jen Minkman en met toestemming van Jen Minkman geplaatst.

Geboren te Alphen aan de Rijn, Zuid-Holland. Jen Minkman is een Nederlandse auteur van Young Adult-boeken in het Nederlands en Engels en heeft uitgeverij Dutch Venture Publishing opgericht in 2016.

Ze groeide op in een echte leesfamilie. De hele woonkamer stond vol met boeken. Toen ze anderhalf jaar was leerde haar vader haar het alfabet en binnen een jaar kon ze Jip en Janneke lezen. Langzamerhand raakte haar eigen boekenkast steeds voller met Fantasy- en detectiveboeken. Wanneer er kinderen aan de deur kwamen die met Jenneke wilden spelen, zei ze vaak dat ze aan het lezen was en gooide dan de deur weer dicht, terwijl haar moeder op een afstandje stond te grinniken. Als Jenneke niet aan het lezen was, verzon ze verhalen in haar hoofd. Toen ze tien was, had ze een hele levendige droom over een UFO, vier meisjes, gevluchte prinsessen van een andere planeet en spannende achtervolgingen. Toen ze wakker werd, schreef ze het meteen op en zo ontstond haar eerste echte verhaal. Ze typte het over op de typemachine van haar vader en bond de pagina’s daarna samen met touw. Vanaf dat moment is ze nooit gestopt met schrijven.

Toen Jenneke naar de middelbare school ging, werd de typemachine ingewisseld voor de computer, die langzaam vol liep met de meest fantasierijke verhaaltjes. Na de middelbare school studeerde Jenneke interculturele communicatie aan de Haagse Hogeschool. In het derde jaar ging ze op uitwisseling naar Oostenrijk. Ze nam een bakbeest van een laptop met 500 mb geheugen mee en schreef verder aan het Fantasy verhaal dat ze op haar twaalfde was gestart. Tijdens het vierde jaar van haar studie liep ze stage in Brussel en werkte ze aan haar scriptie. Na haar studie deed ze nog een master in Cambridge. Daar was ze voornamelijk met haar persoonlijke ontwikkeling bezig, maar het schrijven heeft ze nooit losgelaten. Al die reizen naar het buitenland vulden haar hoofd met inspiratie voor verhalen. Toen Jenneke terugkwam naar Nederland verhuisde ze naar Den Haag en ging ze wonen bij haar toenmalige vriend. Ze moest aan de bak, en dus keerde ze terug naar de middelbare school, nu als lerares Engels. Ze gaf vijftien jaar lang met plezier les en las haar leerlingen elke week voor uit de meest spannende boeken. Toch had ze het gevoel dat er meer uit het leven te halen was.

In 2012 bracht Jen haar eerste boek Schaduw van de tijd via Amazon op de Amerikaanse markt uit. Uiteindelijk vond ze een uitgever die de Nederlandse versie van haar boek in 2013 publiceerde. Nu haar eerste boek in de winkel lag, zouden mensen die ze niet kende iets van haar werk gaan vinden. Dat was spannend, maar Jen heeft nooit aan haar werk getwijfeld. Niet iedereen zou haar boek leuk gaan vinden. Dat weerhield haar er echter niet van om een nieuw boek te schrijven. Vanaf dat moment was er geen stoppen meer aan.

Naast het schrijven was Jen actief betrokken bij het helpen van Storm Publishers. De Amerikaanse markt was onderhand erg verzadigd en Jen zag kansen in Nederland liggen. Ze wilde Nederlandse YA auteurs een kans geven. En zo zette ze in 2016 haar eigen uitgeverij genaamd Dutch Venture Publishing op, die al snel goed begon te lopen. Ondertussen werkte ze ook nog als docent. De enorme stapel werk werd haar te veel en steeds vaker overwoog ze om ontslag te nemen. Haar omgeving vroeg zich af of dit wel slim was. Je vaste baan opgeven voor iets wat zo weer in elkaar kan storten? Wist ze dat wel zeker? Jen was nog nooit zo zeker over iets geweest. Ze wilde fulltime bezig zijn met schrijven en het runnen van haar uitgeverij. Zonder twijfel stopte ze in 2017 met lesgeven en begon ze zich volledig te focussen op DVP. Wat had ze te verliezen?

Sinds 2017 is zij dus fulltime auteur en uitgever. In augustus 2017 behaalde zij als eerste Nederlandse YA-auteur ooit een plekje op de USA Today bestsellerlijst. Tot dusver zijn diverse boeken van haar hand verschenen in het Nederlands, Engels, Duits, Frans, Spaans, Portugees, Italiaans, Chinees en Afrikaans. Jen woont momenteel in Utrecht, waar ze werkt en woont met haar man en twee luidruchtige zebravinken. In haar vrije tijd speelt ze piano, gitaar en viool. Ze leest het liefst honderd boeken per jaar, en bij voorkeur schrijft ze er ook een paar! Vaak maakt ze zelf een soundtrack bij haar boeken, omdat muziek altijd een belangrijke rol voor haar speelt bij creativiteit.