Alle grootmeesters van het spookverhaal zijn in deze bundel, al naar gelang van hun vermaardheid en verdiensten, in meerdere of mindere mate vertegenwoordigd met hun allerbeste verhaal of verhalen. Wie de onbetwiste leider is? De lezer moet het zelf uitmaken; en zal er al gauw achterkomen dat het de Engelse schrijvers zijn die er het best in slagen die sfeer van beklemming op te roepen waar geesten gedijen.

Voor de onervaren lezer die nog niet weet wat hij verdragen kan, zet de bundel gematigd griezelig in het luchtige, bijna anekdotische verhalen van Oscar Wilde, Elisabeth Bowen en Heinrich Heine; wie daarna verder durft te lezen, ontdekt dat naarmate de verhalen langer worden, ook de lezer steeds meer in de ban ervan raakt, en langzaam - geraffineerd langzaam - geheel wordt ingesponnen.

Charles Dickens, M.R. James, Arthur Machen, W. Somerset Maugham, Joseph Shearing en Henry Russell Wakefield zijn, voor wie een ongestoorde nachtrust prefereert boven een nachtmerrie, de auteurs die voor U voor het slapen gaan beter kunt overslaan.

Alle soorten spoken - van wazige; aan een vergeten verleden herinnerende spoken (het prachtige De aardige hoek van Henry James) tot spoken met duidelijke meestal wraakzuchtige bedoelingen (Ambroce Bierce's hallucinerende De weg naar het maanlicht) zal men in deze bundel zien opdoemen, om voorlopig niet meer uit het geheugen te verdwijnen.

Het beroemdste spookverhaal aller tijden: de novelle Groene thee van Sheridan Lefanu wordt opgenomen als sluitstuk.