Geboren te Utrecht, Utrecht. Sophie Pluim is een Nederlandse illustrator. Studeerde in 2015 af als illustrator aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze studeerde af met haar boek Pluk de oorsprong over prehistorisch eten in de Nederlandse steentijd.

Sinds 2018 werkt ze als (kinder)boekenillustrator voor verschillende uitgeverijen. Voor Blossom Books illustreerde ze de Wereldklassiekers en ze maakte de omslagen voor de Grisha-paperbacks. Ze werkt voor verschillende uitgeverijen en particuliere projecten, en tekent daarnaast ook nog voor zichzelf.

Sophie houdt van de natuur en combineert dat graag met historische en Fantasy-elementen. Haar illustratiestijlen verschillen per project: van zwart-wit met inkt, gekleurd aquarel tot digitaal of collage. Als illustrator ligt haar focus op het versieren en verrijken van verhalen door middel van sfeervolle beelden. Ze wil graag laten zien wat niet opgeschreven kan worden. In haar werk laat ze het liefst spannende stijlcombinaties terugkomen, zoals extravagant en punk, of post-apocalyptisch en folklore.

Kinderboekenweek geschenk 2023. 3e plek van de Libris publieksprijs mooiste boekomslag 2022 met Mot en de metaalvissers. Genomineerd voor de Woutertje Pieterse prijs 2023 met Mot en de metaalvissers.

Woont momenteel in Petten.