Geboren te Groningen, Groningen. Peter Andreas Schaap is een Nederlands zanger en schrijver. Toen al schreef hij verhalen en gedichtjes. Een van die maaksels verscheen in de plaatselijke krant: Ons Noorden. Studeerde aan de pedagogische academie in Groningen. Daarna werd hij onderwijzer op een lagere school. Tijdens studie en werk schreef en zong hij chansons onder de artiestennaam Peter Andreas. Was een paar jaar schoolmeester voordat hij zanger werd. Met zelfgeschreven liedjes kwam hij zelfs in de hitparade. In 1974 begon hij onder zijn eigen naam een professionele carrière. Zijn stijl verschoof naar popmuziek. Hij bracht vier langspeelplaten uit en een verzamel-CD. Zijn bekendste hits zijn Adem mijn adem, De hoge heren van het dorp en Vliegen als een vogel. In 1976 ontving hij de 'Zilveren Harp' van de stichting Conamus.

Vanaf 1982 richtte Peter Schaap zich op het schrijven, in eerste instantie van kinderboeken, later ook sciencefiction en Fantasy. Hij schreef onder andere het boek De vallei van de geesten. Voor volwassenen schrijft hij Fantasy romans. In 1988 kreeg hij tijdens de Eurocon in Boedapest de EUROCON-AWARD voor zijn romandebuut: De schrijvenaar van Thyll. Inmiddels zijn er, naast korte verhalen in diverse tijdschriften en bundels, zestien fantasyromans van zijn hand verschenen bij Mynx. Zijn zeventiende fantasyroman Stormbreker, verscheen in 2008 bij Kramat.

Op 16 april 2003 geeft hij nog een concert ter gelegenheid van het festival Nothing Going On In The City in Huize Maas en hij doet sindsdien sporadisch een optreden. In 2017 kwam zijn nieuwe boek Vlammenzee en zijn nieuwe cd Zonder Meer uit, tijdens een presentatie in Roden. Inmiddels verschenen er van zijn hand, naast korte verhalen in diverse tijdschriften en bundels, zo'n twintig Fantasy en sciencefictionromans.

Grote passies van Peter Schaap zijn geschiedenis (met name die van het oude Egypte, het oude Griekenland en de steentijd) Hij is steensmid en vervaardigt stenen werktuigen: vooral pijlspitsen in velerlei vormen (en die door de schrijver met een diamantnaald worden gesigneerd om verwisseling met echte te voorkomen!) Deze laatste passie is voortgekomen uit research voor een serie prehistorische Fantasy-romans. Ook maakt hij hangers met o.a. Egyptische motieven. Van zijn lezingen (waarin zelden of nooit gelezen wordt) vormen deze aspecten, en ook muziek, een vast onderdeel. Contact met publiek, jong of minder jong, blijft een onmisbaar genoegen.

Na een aantal jaren in het gehucht de Poffert te hebben gewoond met vrouw Claire en dochter Danja volgde de verhuizing naar Roden, waar zijn zoon Dorian werd geboren.