Guernsey, Kanaaleilanden. Christopher Frank Foss is een Britse kunstenaar en sciencefictionillustrator. Zijn ouders waren beiden schoolmeesters die op het Britse vasteland werkten. Begon daar in zijn tienerjaren te werken als kunstenaar, waar hij bewegwijzering maakte voor lokale bedrijven. Hij ging naar een kostschool in Dorset; zijn meester moedigde hem aan om een ​​studiebeurs voor kunst te volgen. Tijdens zijn studie aan het Magdalene College in Cambridge begon hij met het nastreven van opdrachten voor professionele tijdschriften, waaronder het toen onlangs gelanceerde tijdschrift Penthouse.

Foss is het meest bekend om zijn lofzangen op technologie – monsterlijke ruimteschepen of enorme robots , prachtig en dodelijk, die oprijzen boven landschappen en luchten waar mensen afwezig of klein zijn – maar het effect is verkwikkend. Hoewel er in zijn schilderijen veel soorten hardware voorkomen, hebben de unieke ruimteschepen van Foss de meeste aandacht getrokken: in tegenstelling tot de meeste SF-ruimteschepen, die metaalachtig grijs en gestroomlijnd zijn, zijn de ruimteschepen van Foss omvangrijk, felgekleurd, ingewikkeld ontworpen en bijna gotisch van uiterlijk. Een artikel uit 2011 voor de BBC News-website, "What Should Spaceships Look Like?", was grotendeels gewijd aan het vieren van zijn unieke creaties.

Chris Foss experimenteerde voor het eerst met airbrushes in de vroege jaren 60 en is een van de meest erkende kunstenaars geworden die dit medium gebruikt. Hij heeft meer dan duizend boekomslagkunstwerken gemaakt. Boeken met Foss-illustraties omvatten de Britse paperbackcovers uit de jaren 70 voor Isaac Asimov 's Foundation Trilogy, verschillende romans van Edmund Cooper en EE "Doc" Smith 's Lensman and Skylark-serie. Een deel van de kunst die hij produceerde was specifiek voor de verhalen en enkele voorbeelden hiervan zijn de covers die hij maakte voor de Grafton-publicaties van de Demon Princes-romans van Jack Vance in de late jaren 80, Star King, The Killing Machine , The Palace of Love, The Face en The Book of Dreams.

Omdat Foss geen liefhebber was van sciencefiction, las hij doorgaans de boeken die hij illustreerde niet. Hij schilderde liever scènes die geheel uit zijn verbeelding kwamen.

In 1975 werd Foss ingehuurd door regisseur Alejandro Jodorowsky voor een beoogde verfilming van de sciencefictionroman Dune van auteur Frank Herbert. Hij leverde verschillende conceptuele studies die werden gepubliceerd in het boek 21st Century Foss, met een voorwoord van Jodorowsky. Het project mislukte. In 1977 werkte Foss enkele maanden aan studies voor de film Alien (die niet in de film werd gebruikt) en maakte ook enkele ontwerpen van de planeet Krypton voor de film Superman. Sommige van zijn kristalstructuren voor de planeet werden gerealiseerd in de film, hoewel ze werden gebruikt als ijsstructuren. In deze periode illustreerde Chris Foss de hoes van het album Clear Air Turbulence voor de Ian Gillan Band.

De schilder Glenn Brown heeft op controversiële wijze individuele ruimtescènes van Foss toegeëigend  en in het ene geval heeft hij ze gekopieerd en veranderd (Exercise One (voor Ian Curtis), 1995) en in het andere geval heeft hij ze geheel ongewijzigd gelaten (Dark Angel (voor Ian Curtis), 2002).

Chris Foss creëerde een groot deel van de kleurenconceptkunst voor de Traveller- franchise van Sweetpea Entertainment, zoals geproduceerd door Imperium Games. Hij produceerde 12 pagina's aan artwork voor het eerste supplement van de nieuwe Traveller- editie, Starships (1996).  Hij illustreerde ook een aantal covers voor Imperium's Traveller.

Daarentegen zijn de talrijke illustraties van Foss voor het sekshandboek The Joy of Sex in een zachte, natuurlijke stijl gemaakt. De illustraties zijn gebaseerd op foto's die Chris in zijn studio in Fulham, Londen, heeft genomen.