Lang voor de tweede wereldoorlog verscheen bij Uitgeverij Bruna al van tijd tot tijd een sciencefictionboek. Een klassiek voorbeeld hiervan is De wereld in wording (The Shape of Things to Come) van H.G. Wells, een omvangrijk gebonden boekwerk, voorzien van vele foto’s uit de film die rond die tijd (1932) furore maakte. Het boek is nu natuurlijk alleen nog antiquarisch verkrijgbaar, en een zeldzaamheid.

In het begin van de jaren zestig begon sciencefiction hier te lande (h)erkenning te vinden als een op zichzelf staand genre met een karakteristieke sfeer en betekenis, een feit dat zijn neerslag kreeg in het steeds frequenter voorkomen van SF-titels in de Zwarte-Beertjes-reeks; langzamerhand begon sciencefiction zich ook te verheugen in een heel eigen, uitgebreide lezerskring.

Dit resulteerde in 1971 in een aparte SF-reeks, die jaar na jaar werd voortgezet en van een smal stroompje aanzwol tot een brede rivier. Nu verschijnen de deeltjes met astronomische regelmaat, en het rijke en zich steeds verfrissende genre kan bogen op een blijvende belangstelling van publiek en pers.

Tussen de belangrijke en klassieke SF-auteurs bevinden zich de soms minder bekende vernieuwers en ontdekkers, en zo is de Bruna SF-reeks geworden tot een representatief geheel van een inmiddels onuitroeibaar literair genre.